Hoe worden kluizen getest?

Het testen van kluizen gebeurt in geaccrediteerde testlaboratoria. Deze instituten zijn lid van het ESFG “European Fire and Security Group” hierdoor wordt gegarandeerd dat de verschillende testlaboratoria equivalente knowhow en test methodes gebruiken.

De verschillende testlaboratoria zijn:

  • CNPP  – Centre National de Prévention et Protection (Frankrijk)
  • Instituto Giordano (Italië)
  • SBSC – Svensk Brand-och Säkerhetscertifierung (Zweden)
  • VdS Schadenverhütung (Duitsland)

Omdat deze testlaboratoria nauw met elkaar samenwerken, ervaringen uitwisselen en nieuwe nationale bedreigingen aankaarten, verhoogt het algemene kwaliteitsniveau van de testen en is het ook eenvoudiger geworden om nieuwe elementen aan bestaande normen toe te voegen. Zo heeft men op zeer korte termijn een nieuwe klasse voor ATM’s (bankautomaten) ontwikkeld, om een antwoord te bieden tegen de vele explosies door middel van gas.

De BelgoSafe test

Tijdens onze ledendag gingen we zelf aan de slag met enkele kluizen en brandkasten om te zien hoe inbraakveilig en brandveilig ze waren. In de video tonen we hoe je een valse kluis op het zicht onderscheidt van een gecertificeerde kluis. Terwijl onze man de nepkluis op een wel heel grappige manier zonder problemen opent, is onze brandkast in lichterlaaie aan het opgaan.

BelgoSafe

Belgosafe is de nationale vakvereniging van fabrikanten, verdelers en service verleners van geld- en waardebergingssystemen zoals kluizen, brandkasten en aanverwanten.

belgosafe baseline

Belgosafe heeft als doel het publiek op een objectieve manier te informeren en de belangen van haar leden te verdedigen in het kader van advies en verkoop van veiligheidsoplossingen zoals kluizen, brandkasten en veiligheidssloten. Belgosafe werkt hiervoor nauw samen met de verschillende Europese testlaboratoria in het kader van de Europse normering inzake kluizen en brandkasten.

Download onze informatiefiches

Informatiefiche InbraakInformatiefiche Brand